Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Alžír, hlavní město Alžírska, je přezdíván Paříží Afriky

Alžír, arabsky Al-Džazáir, je hlavním městem Alžírska a žijí v něm asi dva miliony obyvatel. V této metropoli, které se díky četným bílým domkům přezdívá Bílý Alžír, se nachází významný přístav, z něhož vyplouvají lodě do nejrůznějších koutů světa. Ve městě se snoubí moderna s tradicemi, nechybí ani shon a ruch velkoměsta.

Historie Alžíru se datuje do roku 944, ale původní osídlení je údajně ještě mnohem starší. Jako první obývali tuto oblast Féničané a Řekové. V 16. století byl vystavěn hrad, který se stal na nějakou dobu sídlem pirátů. Turečtí korzáři okolo roku 1550 povýšili Alžír na hlavní město říše. Město bohatlo jak díky pirátským kořistem, tak i námořním obchodem, řemesly a zemědělskou produkcí. Osmanští panovníci si zde stavěli přepychové paláce obklopené rozlehlými kvetoucími zahradami. Za zajímavost je možné považovat, že místním pirátům padl v roce 1575 do rukou dokonce i slavný španělský básník a autor Dona Quijota, Miguel de Cervantes. V zajetí strávil dlouhých 5 let.

Alžír, Alžírsko
Foto: Alžír

V roce 1830 bylo město obsazeno Francouzy, kteří jej využívali jako základnu pro postup do dalších částí severní Afriky. Alžír přestavěli ve francouzském stylu. Během druhé světové války, v letech 1943 až 1944, sídlila v Alžíru prozatímní francouzská vláda. V tomto období však ještě Alžír nebyl hlavním městem Alžírska, tím se stal teprve roku 1962 po krvavých bojích za nezávislost země. Na konci francouzské koloniální nadvlády v roce 1962 uprchlo z Alžíru na 200 tisíc Evropanů. Metropole se poté začala prudce rozrůstat, vystavěny byly mnohé podniky a závody, vyrostla také nová panelová zástavba. Za posledních 40 let se počet obyvatel hlavního města zněkolikanásobil. Ještě v roce 1960 zde žilo na 850 tisíc obyvatel, dnes je Alžír i se svými aglomeracemi domovem pro více než 2 a půl milionu lidí.

V současné době je Alžír prosperujícím městem, v němž je možné se kochat jak moderními stavbami, tak i starou zástavbou. U pobřeží Středozemního moře se nachází novější část města, stará zástavba začíná na úpatí kopce a táhne se až k citadele, jež se nachází na vrchu nad městem. Přímořská část Alžíru bývá často přezdívána „Paříží Afriky“, je totiž tvořena širokými bulváry a koloniálními domy. Připomíná tak mnohá evropská moderní velkoměsta. Ulice moderního Alžíru jsou na Afriku až neuvěřitelně čisté, bělostné fasády budov jsou doplněny namodro namalovanými balkóny a okenicemi.

Alžír, Alžírsko
Foto: Alžír

Historické centrum města pak tvoří čtvrť Kasba, která dodnes neztratila svůj půvab a je odkazem na islámskou tradici města. Pevnost stojící na místě původní fénické a římské osady Icosium patří mezi hlavní lákadla města. Pokud se od citadely vydáte směrem k pobřeží, můžete narazit na několik mimořádně krásných mešit, jako je například mešita el Džedíd či el Kébir. Uniknout by vám nemělo ani muzeum Bardo shromažďující sbírky alžírských artefaktů, ozdob, zbraní a dalších věcí. Jednotlivé domy v této čtvrti mají tvar kostek a podobají se malým pevnostem. Mezi nimi je propletena změť uliček, které ukrývají řemeslné dílny a kavárny. 

Starý přístav se rozkládá na úpatí masivu Bouzareah, kde je chráněn přístavní hrází z 16. století. Z dalších památek, které stojí za pozornost, jmenujme katolický kostel Notre Dame d´Afrique a Velkou mešitu, jejíž historie sahá až do roku 1097. Nepřehlédnutelný je monument Maquam E´chahid. Jde o pomník Mučedníků - bojovníku za osvobození od francouzské nadvlády, který v sobě skrývá Muzeum vojenské historie země a odboje proti kolonizaci. Tyčí se vysoko nad městem a nabízí tak nádherný výhled do okolí. Za zmínku stojí i budova hlavní pošty v samotném centru Alžíru. Tato bílá budova v novomaurském stylu byla postavena v roce 1910. 

To je však ta hezčí část Alžíru, okraje města prodělaly v minulosti značnou proměnu a z někdejších vesnic, které k metropoli přiléhaly, se stala šedivá a dosti nebezpečná předměstí. V nich v důsledku prudkého nárůstu obyvatelstva bují nekontrolovatelná kriminalita. Na mnoha místech je možné také vidět chátrající klasicistní činžovní domy a mnoho nezbylo ani z francouzské elegance minulých let. Dříve proslulá obchodní třída Rue Michelet, která byla plná luxusních butiků je dnes zaplavena vetešnictvími. 

- jap – 

Další články z Alžírska: 
Sahara – největší poušť světa 
Alžírsko – zajímavá historie, památky a přírodní unikáty

 

Článek byl zobrazen 11 638 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko